Reimagined student dining facility opens at University of California San Diego

Photo credit: Hewitt/ Garrison Architectural Photography

Studio E Architects is pleased to announce the grand opening of 64 Degrees (64°), the newest concept in residential dining at the University of California San Diego (UCSD). Located at the heart of student residences in Revelle College, the reimagined facility is a complete renovation of the1966 Revelle Dining Commons, the original dining destination on campus. Drawing on the long history of the Revelle College and its namesake Roger Revelle, the restaurant was named 64 Degrees in reference to the average temperature in La Jolla, the founding year of Revelle College and the height of Roger Revelle!

The UC San Diego’s department of Housing Dining Hospitality (HDH), as the client for the project, had goals to provide a dining experience that was interactive and put the act of cooking and the natural beauty of food on display. The client team recognized that to signify to the student population that a complete transformation of the facility had occurred, a design with a high WOW! factor was needed. Studio E Architects delivered. They took an extremely dated “cafeteria” style facility and transformed it into a vibrant place like no other on this campus or any other. In collaboration with Webb Food Service Design, the design team focused on the client’s desire for an innovative food concept destination and the creation of a place that the Revelle College community would embrace as a hub for congregating and socializing.

Photo credit: Hewitt/ Garrison Architectural Photography

One of the challenges of the existing building was connecting disparate spaces with different volumes into one dining environment. The design team sought to put people where they most desire to be – near natural light and near the action. The former dining room known as the “Big Box” had light and volume (24’ tall ceiling) in abundance, but always felt empty. The solution was to fill the large volume with activity and with appropriately scaled design elements that inspired the WOW! Factor and both filled and organized the space. These elements were:

  • Groups of large scale, custom translucent resin light pendants suspended over seating groups.
  • Metal coil curtain drapery panels in tones of matte silver and gold used to both screen and define areas.
  • A large scale double sided fireplace wall & hearth.
  • Vertical booth divider panels of laser cut translucent resin provides intimacy to the occupants while giving the booths more presence within the large space.
  • A 3-in-1 food station as a focal point.

These elements were arranged in combination with seating elements and furniture to create intimate neighborhoods within the larger space, where students would feel comfortable both eating and hanging out to socialize and study.

Photo credit: Hewitt/ Garrison Architectural Photography

To address the client’s desire to put the theater of cooking front and center, the design team located a large food station as a focal point within the “Big Box” and relocated the main entry into this volume, creating a memorable first impression upon entering the space. This is the first of four food stations within the facility and combines a deli, salad bar and wok station in addition to counter seating for guests to get close to the cooking action.

An original mural by artist Howard Warshaw was maintained as a backdrop within the “Big Box”. The mural set the tone for the color palette which brought in natural hues of earth and ocean, but did not limit the palette to drab colors. New pops of color were injected into the “Big Box” in the illuminated, translucent resin linear panels inserted at random into the original vertical grain Douglas Fire slats around the perimeter of the space. This gave a modern feel to the walls while respecting the original building’s bones and materials.

Photo credit: Hewitt/ Garrison Architectural Photography

Photo credit: Hewitt/ Garrison Architectural Photography

In order to create a flow and sense of openness between the “Big Box” and other lower portions of the building, dividing walls were removed and skylights were inserted to bring natural light into the depths of the building. The lower space has its own version of WOW!, with a ceiling plane that accents unique floating light fixtures and a focal point in the Demonstration Station, where HDH chefs can display their skills and interact with the guests. Audio-visual technology is integrated into this station to display cooking demonstrations on screens throughout the facility. Similar materials are used to tie the spaces together – porcelain floor tile with a large scale random accent pattern, glossy white large format tile with glass tile accents at the food stations, warm wood grain panels and metal coil curtain dividers.

Photo credit: Hewitt/ Garrison Architectural Photography

In addition to the dining component, the program also included a café/ market within the building and the renovation of two adjacent exterior courtyards to the north and south of the building. The new design creates a seamless transition between the exterior and interior spaces. The location of the café/ market (with its longer hours of operation) in a highly visible location overlooking the south courtyard ensures activity at all hours and provides a lively approach to the facility.

Photo credit: Hewitt/ Garrison Architectural Photography

The facility seats 288 in the main dining area and 35 in the café/ market. The exterior spaces were designed to accommodate seating of 190, with concrete seat walls providing additional seating. A variety of seating options are mixed among the food platforms, ranging from large 6 person booths to counter seating at windows overlooking the courtyard to counter height community tables to soft seating around the fireplaces. A typical “4 top” table is not to be found in the main dining area.

Photo credit: Hewitt/ Garrison Architectural Photography

Bold, oversized exterior signage (including a 56 foot wide x 22 foot high illuminated graphic of a surfer catching a wave) draws customers from the surrounding residences, parking lots and main campus circulation spaces. The south courtyard combines different textures and materials in a playful design, including a “beach blanket” of striped rubber surfacing with oversized umbrellas and Adirondack chairs for lounging. A bosque of Palo Verde trees will provide a canopy under which students dine at custom designed wood and steel community tables. In keeping with Revelle College’s sustainability mission, the courtyard was designed to allow for maximum infiltration of storm-water through porous concrete paving and planted bio-swales.

Photo credit: Hewitt/ Garrison Architectural Photography

An ipe wood bridge element over a bio-swale marks the symbolic entry into the courtyard and accentuates the main circulation through it. Work to the exterior of the existing building was limited to storefront glazing upgrades to enhance energy efficiency and a 80-foot long metal lath twisted awning to provide shading along the south facing windows and accentuate the main entry.

In addition to creating a new modern vibe for an aging facility, the design team addressed significant building infrastructure upgrades, such as complete replacement of the HVAC system, fire & life safety upgrades, seismic retrofit and completely new food service equipment and associated MPE changes. Sustainable objectives of the campus were addressed in the specification of highly energy efficient mechanical equipment and controls systems and LED lighting systems.

This project was completed within an aggressive 6 month construction schedule to open to students at the start of Fall 2014 semester. Swinerton Builders was the General Contractor. The project renovated approximately 27,000 sf of the 33,500 sf, one story building, including infrastructure work in the 4,000 sf mechanical basement and approximately 30,000 sf of site work. The construction cost was $12.1 million.

IMG_0393

Former servery area

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Before view of the “Big Box”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Before view of the “Big Box”

 

This entry was posted in adaptive reuse, Architecture, Design, Hospitality, Institutional, LEED, Restaurant, Student Housing, Sustainable+Green and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Reimagined student dining facility opens at University of California San Diego

  1. Jon Linton says:

    64 degrees looks fantastic! My hearty congratulations to the entire team.

  2. Marius Pavel says:

    Wow! Superb photography! Interesting perspective and composition.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *